Пропускане към основното съдържание

ПОСЕТЕТЕ НОВИЯ НИ БЛОГ МЕЛОНЧЕЛО

След продължителна работа от нашия екип, най-накрая можем да ви покажем завършения вид на новия ни блог Мелончело , с който много се гордеем! Той е естественото продължение на МаКаСа, където ще можете да намерите интересна информация за ароматерапията,  органичната и натурална козметика, и как да ги прилагаме безопасно у дома.  Смятаме, че употребата на етерични и базови масла, не само за ароматерапия, но и в домашната козметика, добива все по-голяма популярност сред любителите на по-природосъобраният начин на живот. Затова решихме, че е нужно място, където всеки да може да намери нещо полезно, което ще му помогне да се обогати, да се потопи във вълшебния свят на натуралните аромати, да допълни домашната си козметика с полезни и лесни за изпълнение рецепти!  Защото Мелончело, това сме ние, екипът на МаКаСа, всеки един от нас е вдъхновител за темите и категориите, който ще намерите в блога. Важно е да уточним, че информацията за отделните масла, сме почерпили само от професионални изто

МАСЛОТО ОТ КАМФОР И НЕГОВИТЕ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СВОЙСТВА

Камфоровото масло е един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства. Стимулира циркулацията, храносмилането, метаболизма и отделянето на секрети. Със своите антибактериални и антигъбични свойства камфоровото масло помага и защитава от голям брой вируси. 


Камфорът има дълга история на билково приложение в Ориента с широк спектър от приложения. Използва се главно под формата на етерично масло и е протипоказен за вътрешна употреба. Дървесината и листата притежават аналгетични, антиспазмолитични свойства. Използва се и за инхалация – за облекчение на простудни състояния и общи неразположения на белите дробове.
В ароматерапията, аромата на камфоровото масло, предлага облекчение на претоварената дихателна система, чрез прочистване на белите дробове и облекчение на симптомите на бронхит и пневмония. Също така повишава циркулацията на кръвта в тялото, усилва имунитета, възстановяването и релаксацията.
Използван локално, охлаждащият ефект на камфора успокоява възпаления, зачервявания, рани, ухапвания от насекоми, сърбеж, обриви, акне, болка от изкълчвания, както и мускулни болки. 
В тази статия ще разгледаме подробно невероятни свойства на това вълшебно масло за нашия организъм.

КРАТКА ИСТОРИЯ 

Етеричното масло от камфор се добива от камфоровото дърво Cinnamomum camphora. Произхожда от горите на Япония и Тайван, като също е известен японския камфор дърво Хо. В продължение на векове камфоровото масло се използва от китайците и индийците, както за религиозни, така и за медицински цели, тъй като се е смятало, че изпаренията му оказват лечебно въздействие върху ума и тялото. В Древен Китай камфоровото дърво се използвало поради здравината си за строеж на кораби и храмове. В аюрведичната практика се среща за справяне със симптомите на кашлица, настинка, повръщане и диария. Действало е за широк кръг проблеми – от кожни заболявания и екземи до проблеми, свързани с метеоризъм, като гастрит и такива, свързани със стреса, като ниско либидо. През 14 в. в Европа и Персия камфорът се е ползвал, като дезинфекцираща съставка при опушване по време на върлуващата по това време чума, както и в процедури по балсамиране. 

ВИДОВЕ, НАЧИН НА ПРОИЗВОДСТВО И ОСОБЕНОСТИ

Камфоровото дърво принадлежи към семейството на Лавровите дървета. Най-лесно можем да разграничим видовете камфорови дървета от семейство Лаврови така:
 • Камфор Cinnamomum camphora
 • Дърво Хо Cinnamomum camphora
 • Равинтсара Cinnamomum camphora
 • Равенсара Ravensara aromatica
 • Канела Cinnamomum zeylanicum
 • Розово дърво/Палисандър Aniba rosaeodora
Според произхода си образува различни хемотипове: хемотипът линалол (linalool) – наречен също камфорови листа от дърво Хо – се използва и като заместител на дървесното масло от розово дърво (Aniba roseodora) или така наречения палисандър. Камфоровите листа намират приложение в природната козметика, като мехлеми за тяло и за освежаваща баня, както и за подобряването на въздуха в помещението.
Етеричното масло се произвежда по метода на парна дестилация от клоните, корените и нарязаната дървесина на камфоровото дърво, след което се ректифицира (метод за разделяне на смес от течности, който се базира на различната летливост – различната температура на кипене), чрез вакумна екстракция. След това се пресова и минава през филтър, като по време на този процес се получават четирите различни фракции камфорово масло – бяло, жълто, кафяво и синьо. 
Единственото масло, което може да се ползва с ароматна и терапевтична цел е бялото камфорово масло.Това е така, защото кафевият и жълтия камфор съдържат много високи нива на сафрол, който е силно токсичен. Синият камфор също се определя за токсичен. 
Ароматът на камфоровото масло се счита за чист, интензивен и проникващ, което го прави идеален за предпазване от насекоми, като комари, а също така влиза в състава на така известния нафталин, който предпазва тъканите от молци и други вредители. 

ПОЛЕЗНИТЕ СЪСТАВКИ В КАМФОРОВОТО МАСЛО 

Основните химични съставки на етеричното масло от камфор са: a-Pinene (a-Пинен), Camphene (Кампфен), Limonene (Лимонен), 1,8-Cineole (1-8-Цинеол) и p-Cymene (п-Цимен). Ппулярни са със следните действия:
 • a-Pinene:  Противовъзпалително, антисептично , отхрачващо, бронходилаторно 
 • Camphene: Антиоксидантно, успокояващо, противовъзпалително 
 • Limonene от своя страна има най-активно и всеобхватно действие: Противовъзпалително, антиоксидантно, стимулант за нервната система, балансира настроението, подтиска апетита, детоксикира, влияе добре на храносмилателната система 
 • 1,8-Cineole: Аналгетично, антибактериално, противогъбично, противовъзпалително, спазмолитично , антивирусно, ускорява кръвообращението, намалява главоболието, отхрачващо, антитусивно, потискащо кашлицата 

ПРИЛОЖЕНИЕ

В АРОМАТЕРАПИЯТА етеричното масло от камфор има дълготраен арома ефект, наподобява на ментол и може да бъде описано, като масло с хладен, чист, освежаващ, остър и проникващ аромат, което насърчава по-пълното и дълбоко дишане. По тази причина често е използван за инхалации, заради способността му да облекчава претоварената дихателна система, чрез прочистване на белите дробове и облекчаване на симптомите на бронхит и пневмония. Повишава имунитета, възстановяването и релаксацията, особено на страдащите от тревожност. Освен това камфоровото масло е известно с това, че помага и при някои симптоми на епилепсия. Много добре се комбинира с масла като сладък босилек, каяпут, лайка, евкалипт, лавандула, маточина и розмарин. 
В КОЗМЕТИКАТА
или нанесен разреден в базово масло върху кожата, охлаждащия ефект на камфоровото масло може да облекчи възпаления, зачервявания, сърбеж, обриви, ухапвания от насекоми, акне, както и мускулни болки, артрит и ревматизъм. Със своите антибактериални и противогъбични свойства, то защитава от вируси, предизвикващи херпес, кашлица, грип, морбили и стомашно-чревни разстройства. Когато се прилага върху леки изгаряния, обриви и белези, камфоровото масло ги заличава и в някои случаи ги премахва изцяло, като същевременно охлажда кожата. Маслото притежава и стягащо порите действие, като неговото антибактериално действие не само насърчава елиминирането на микробите, причиняващи акне, но и предпазва от други вредни микроби, които потенциално могат да доведат до сериозни инфекции, попадайки в тялото при ожулвания и порязвания. 
ГРИЖА ЗА КОСАТА – етеричното масло от камфор намалява загубата на коса, стимулира растежа, почиства и дезинфекцира скалпа, премахва въшките и предпазва от повторно заразяване. 
ЗА ОБЛЕКЧЕНИЕ НА РАЗЛИЧНИ НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ камфоровото масло стимулира и засилва циркулацията, както и функциите на всички останали системи в тялото, вкл. храносмилателната, отделителната, ендокринната системи и метаболизма. По този начин се проявява детоксикиращото му свойство, което помага при състояния, свързани със свръхактивност или обратното понижена активност на някои от посочените системи в организма.

Освен това камфорът елиминира газовете в организма, като насърчава здравословното им освобождаване. Охлаждащия му ефект и неговите антисептични свойства временно намалят чувствителността на нервните окончания по кожата и десинсибилизират областите в тялото, засегнати от болка, което води до изтръпване и облекчаване на болковото усещане. 
Освежаващия и успокояващ аромат на това масло също така стимулира кръвообръщението и по този начин предлага облекчение на състояния включващи артрит, ревматизъм и подагра. Повишената циркулация в репродуктивните органи и свързаните с тях части от тялото води до засилване на либидото и стимулира чувствените желания. 

УПОТРЕБА НА КАМФОРОВОТО МАСЛО 

Използвано с а роматерапевтична цел маслото от камфор може да бъде добавено в любимия ви дифузер. За да облекчите хремата и болките в гърлото, за да намалите дискомфорта при кашлица и настинка, просто добавете 2–3 капки във вашия арома дифузер. За по-силно въздействие при проблеми с дихателната система, можете да създадете собствен синергичен бленд. В бутилка от тъмно стъкло добавете: 

Дифузирайте 7 капки от тази смес за 30 минути на всеки няколко часа и дишайте дълбоко, за да помогнете за изчистването на слузта от дихателните пътища. Ако се използва няколко пъти седмично, блендът облекчава осезаемо дишането. 
 • АРОМАТНА ВАНА – 2–3 капки могат добавени към базово масло и след това тази смес във водата (не забравяйте безопасността! Никога не слагайте директно масла във ваната, те не се разтварят във вода!). Престой от 10 минути е достатъчен да енергезира тялото, благодарение на ободряващия си аромат. Друга комбинация, която може да ползвате във ваната, е смес от 10 капки масло от камфор, 10 капки от сандалово дърво и 5 капки сладък босилек – смесете ги базово масло и след това добавете във водата 2 максимум 3 капки от готовия бленд. Изпозлвайте тази комбинация и в дифузер, но без да добавяте базово масло.
 • УНИЩОЖЕТЕ БАКТЕРИИТЕ ВЪВ ВЪЗДУХА, които във затворени пространства се размножават бързо, смесете 15 капки етерично масло от камфор и 15 капки етерични масло от бор, като ги съхранявате в бутилка от тъмно стъкло. В помещение с добра вентилация дифузирайте 5-10 капки от този бленд за 20 мин., за да прочистите въздуха и да намалите потенциала за създаване на среда, в която вирусните инфекции процъфтяват. 
 • ПРЕОДОЛЕЙТЕ СТРЕСА и умората или да засилите силата, и имунитета си, докато се възстановявате от грип или настинка. Смесете и дифузирайте 8 капки етерично масло от камфор, 6 капки етерично масло от лайм, 5 капки етерично масло от сладък босилек и 4 капки етерично масло от тамян. 
 • ОБЛЕКЧЕНИЕ НА МИГРЕНА – комбинирайте и дифузирайте 10 капки етерично масло от камфор, 6 капки етерично масло от нероли и 4 капки етерично масло от каяпут. За да превърнете този бленд в масажна смес, с която да облекчите мигрената посредством масаж на слепоочията, тила или китките, просто добавете 30 мл базово масло по избор. 
 • СЕРУМ ЗА УСПОКОЕНИЕ НА РАЗДРАЗНЕНА И МАЗНА КОЖА – маслото от камфор действа благоприятно за мазната и склонна към появата на акне кожа, като предодвратява натрупването на излишен себум, мръсотия и бактерии. За да си направите домашен нощен серум, който да успокои раздразнената и възпалена кожа, първо изберете базово масло, подходящо за вашия тип кожа (нашата статия за базовите масла ТУК, ще ви ориентира). Изсипете 10 мл от това базово масло в подходящо по размер шише от тъмно стъкло с капкомер. След това добавете 5 капки етерично масло от камфор, 4 капки етерично масло от лимон и 3 капки етерично масло от лавандула. Затворете бутилката и разклатете добре, за да смесите добре всички масла. Преди лягане почистете лицето и масажирайте 1–2 капки от тази смес в кожата. На сутринта следвайте своята рутина за свежа кожа. 
 • ЗАГРЯВАЩ МАСАЖЕН БЛЕНД – помага за по-добра циркулация. Комбинирайте 8 капки етерично масло от камфор, 4 капки масло от кимион, 8 капки от грейпфрут и 30 мл базово масло от таману. Този бленд има затоплящ ефект и помага за по-доброто движение на кръвта към студените крайници, към ръцете и ходилата. За масажен бленд, който облекчава напрегнати мускули, разредете 5 капки масло от камфор в 15 мл от едно от изброените базови масла: гроздови семки, лешник или маслина. Масажирайте малко количество от този бленд в засегнатите области, за да успокоите и да облекчите болката в мускулите. 
 • ОБЛЕКЧАВАЩ ТЕРАПЕВТИЧЕН МЕХЛЕМ – камфоровото масло е известно с това, че укрепва имунната система и защитава тялото от лошите бактерии, дори и от тези във въздуха. За да създадете комбинация, която можете да втриете в гърдите и така да облекчите симптомите на настинка и грип, първо затоплете 30 мл масло от маслина в подходящ съд, после добавете малко пчелен восък. Разбъркайте, докато восъка се разтопи. Изчакайте леко да се охлади и добавете 3–5 капки етерично масло от камфор и разбъркайте добре. Съхранявайте в стъклен или алуминиев буркан, поставете го да се охлади в хладилника. След като се втвърди, извадете и съхранявайте на стайна температура. Нанясяйте в областа на гърдите, при необходимост. Друг вариант е да масажирате гърба или ходилата на краката. Този мехлем има срок на годност до 1 година. 
 • МАСАЖЕН БЛЕНД ПРИ МУСКУЛНИ БОЛКИ причинени от възпаления, комбинирайте в 45–50 мл тъмна стъклена бутилка 5 с.л. масло от сладък бадем, 8 капки масло от камфор, 7 капки масло от бреза  Разклатете за да се смесят и нанесете нужното количество на заесгнатите области. Тази процедура може да бъде повтаряна многократно през деня в рамките на максимум една седмица. 
 • МАСАЖЕН БЛЕНД ЗА УСПОКОЕНИЕ НА МЕНСТРУАЛНИ БОЛКИ смесете 2 с.л. фракционно кокосово масло, 4 капки масло от камфор, 4 капки салвия и 4 капки масло от туя. Масажирайте в областа на корема по часовниковата стрелка, докато масажната смес се абсирбира добре. Внимателно затоплете бленда преди да го използвате, за да засилите ефекта. 


БЕЗОПАСНОСТ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ 

Според Международната Федерация на Ароматерапевите, етеричните масла не бива да се приемат вътрешно. Препоръчително е да се консултирате с медицински специалист преди да ги използвате с терапевтична цел. Използването на етерични масла от бременни и кърмещи жени не се препоръчваа, освен под медицинско наблюдение и препоръка, тъй като могат да предизвикат секреция на различни хормони и липсват изследвания за ефекта, който може да се предизвка при плода или при кърмачетата. Етеричните масла трябва да се съхраняват далеч от достъпа на деца. Хората със специфични медицински състояния като рак, сърдечни и кожни заболявания, хормонални разстройства и епилепсия, е силно препоръчително да се посъветват с медицински специалист, преди употребата на етерични масла. Задължителна е консултацията с медицинско лице при хора приемащи лекарства, такива претърпели операции, сърдечен удар или страдащи от атеросклероза. 

Маслото от камфор не бива да бъде прилагано върху открити рани и участъци с нарушена цялост на кожата, тъй като това може да улесни проникването му в тялото в по-висока концентрация, която може да бъде токсична. 

Преди употребата на което и да е етерично маслко е препортъчително да се направи тест за чувствителност. Можете да го направите, като разтворите една капка ЕМ в 4 капки базово масло и нанаесете на малка зона от тялото (сгъеката на лакътя). Етеричните масла никога не се прилагат близо до очите, в носа и ушите и на други силно чувствителни зони от тялото. Потенциални странични ефекти от камфоровото масло включват конвулсии, повръщанем виене на сявт, сънливост, увреждане на черния дроб, наркоза и загуба на мускулния контрол. 
В случай на алергична реакция, преустановете използването на продукта и потърсете лекар, фармацевт или алерголог. За да избегнете странични ефекти, се консултирайте предварително с медицинско лице.

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн като кликнете: * Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!

Превод: Таня Банева
Източник: https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-camphor-oil.html

Коментари

Популярни публикации от този блог

ПОСЕТЕТЕ НОВИЯ НИ БЛОГ МЕЛОНЧЕЛО

След продължителна работа от нашия екип, най-накрая можем да ви покажем завършения вид на новия ни блог Мелончело , с който много се гордеем! Той е естественото продължение на МаКаСа, където ще можете да намерите интересна информация за ароматерапията,  органичната и натурална козметика, и как да ги прилагаме безопасно у дома.  Смятаме, че употребата на етерични и базови масла, не само за ароматерапия, но и в домашната козметика, добива все по-голяма популярност сред любителите на по-природосъобраният начин на живот. Затова решихме, че е нужно място, където всеки да може да намери нещо полезно, което ще му помогне да се обогати, да се потопи във вълшебния свят на натуралните аромати, да допълни домашната си козметика с полезни и лесни за изпълнение рецепти!  Защото Мелончело, това сме ние, екипът на МаКаСа, всеки един от нас е вдъхновител за темите и категориите, който ще намерите в блога. Важно е да уточним, че информацията за отделните масла, сме почерпили само от професионални изто

5 ПРАЗНИЧНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ – ЧАСТ I

Празниците наближават и е време да помислим, как да изненадаме нашите любими хора, като изберем най-добрите подаръци за тях. Пазаруването в празничния сезон може да бъде стресиращо, ако оставите всичко за последния момент. Да съставите своя списък от рано и да поръчате подаръци онлайн – това са нещата, които ще направят празничния шопинг лесен и приятен.  Започнете, като си дадете малко време, за да помислите за това, от какво се нуждаят Вашите близки и най-вече, за какво мечтаят. Ако някой член на семейството ви е запален по ароматерапия или има нужда да успокои мислите и да подобри здравето си, подарете му някои от тези ценни ароматни подаръчни идеи!  1. ПОДАРЪЧЕН КОМПЛЕКТ „ИЗЖИВЕЙ ИСТИНСКОТО ЩАСТИЕ“ Щастието има много лица – отикриваме го в скъпоценното време за себе си или в моментите с любимите ни хора. Най-добре да направим това, което ни подсказва сърцето. За съкровените моменти на щастие, ще се погрижи ценният подаръчен комплект  „Изживей истинското щастие“ на Primavera, който

5 ПРАЗНИЧНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ – ЧАСТ II

Последните няколко дни преди Коледа винаги са много натоварени и напрегнати. Ако все още не сте успели да напазарувате, предлагаме ви няколко добри идеи за подаръци от нашия онлайн магазин www.makasa.org 1. ПОДАРЪЧЕН КОМПЛЕКТ ЗА ГРИЖА ЗА БРАДАТА PERCY NOBLEMAN  Комплектът за грижа за брадата на Percy Nobleman е идеален подарък за любимия мъж, приятел, брат, баща или дядо. Съдържа пет супер продукта за съвършен и завършен външен вид: овлажняващо олио за брада, измиващ гел за брада, балсам за брада, овлажняващ крем за лице и брада, гребен за брада и мустаци. Продуктите на Percy са намерили място в домовете на хиляди мъже по целия свят, които знаят, как да поддържат своя стил, външен вид и излъчване. Цялата гама продукти, можете да разгледате тук   2. АРОМАТЕН КОЗМЕТИЧЕН КОМПЛЕКТ С APIARIUM Продуктите na Апаириум вдъхновени от 50-те години, когато всичко е било по-просто и е съществувала по-близка връзка между човека и природата. Можете да подберете продукти от различните ароматни серии: