Пропускане към основното съдържание

МАСЛО ОТ МЕНТА – ВЕЧНАТА БИЛКА НА СВЕЖЕСТТА

В света на ароматерапията съществуват няколко масла, които са първенци по популярност и многофункционалност. Заедно с лавандулата и етеричното масло от мента е едно от най-универсалните масла в света. Известно със своите антисептични и болкоуспокояващи качества, маслото намира широко приложение при облекчение на горните дихателните пътища, помага за по-добро храносмилане, успокоява и балансира емоциите. Ароматът на ментата е така познат – освежаващ и остър, а компонентите му се използват в козметичната, кулинарната и фармацевтичната индустрия.
Една от основните съставки на етеричното масло – ментолът, е популярен аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления. Известно е, че ментонът – друга съставка на маслото и неговите ободряващи свойства, придават на маслото енергизиращите му ефекти. 
Фамилията на ментата наброява много видове, но най-използваната в ароматерапията е лютивата мента Mentha Piperita. За получаване на етерично масло, се използва също лимонова мента, а също и зелена мента, която познаваме, като нашия незаменим български джоджен.
Време е за глътка ментов чай и да продължим с интересните факти за това толкова любимо етерично масло!

ИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Приложението на тази съкровена билка и ползите от нея са описани още в китайската и японската народната медицина. Дори в гробниците на пирамидите на Древен Египет, са открити изсушени листа от мента. Доказано е, че ментата се е използвала за кулинарни цели и в билколечението от 1500 г. пр. Н. Е. Споменава се и в гръцката митология в историята на нимфата Minthe (Минта), която е прелъстена от Хадес, но ревността на Персефона, неговата съпруга, я трансформира в растение. Нейното злостно отмъщение е хората непрекъснато да я стъпкват. Разгневен от постъпката на съпругата си, Хадес дарява Minthe с величествен, силен и завладяващ аромат, така че всеки път, когато човек се размине с нея, да оставя трайна следа от дълготрайно сладко билково ухание.

Според древните медици ментата укрепвала ума, а ваните с мента спомагали за повишаване на концентрацията. Римляните пък ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, защото смятали, че ментата засилва мозъчните функции. До 17 век тя се е използвала като ароматна подправка, както в ежедневните ястия на бедните, така и в изисканите блюда на богатите. По-късно през 18 век потъва в забвение, като дори липсва в списъка с най-разпространените ароматни треви в кухнята.

СВОЙСТВА И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА

Когато се дифузира, етеричното масло от мента помага за прочистване на горните дихателни пътища, облекчава напрежението в синусите. Просто капнете няколко капки в своя любим арома дифузер и се насладете на прекрасния освежаващ аромат. 
Смята се, че етеричното масло намалява нервното напрежение, успокоява чувството на раздразнителност, повишава енергията, балансира хормоните и подобрява концентрацията. Ароматът на това обезболяващо масло, помага и за облекчаване на главоболието. И нещо много полезно – ментовото ухание спомага за потискане на апетита и насърчаване на чувството за ситост. Действа, като успокояващо и подпомагащо храносмилането средство, помага и за други остри стомашно-чревни спазми по време на заболяване. Разредено във фракционно кокосово масло и втрито в малки количества зад ухото, облекчава чувството за гадене. 
Нанесено локално, етеричното масло от мента има охлаждащ ефект, успокоява зачервявания и различни възпаления, а със стягащото си свойство за кожата, свива и порите. Масажът на гърдите с масло от мента, разредено в базово масло, има охлаждащ и успокояващ кашлицата ефект, облекчава дишането. Добавено в съставките на шампоана, стимулира заздравяването на кожата на скалпа, като същевременно премахва и пърхота.
Поради своите антимикробни свойства, маслото от мента може да се използва и като съставка в препарат за хигиенизиране или ароматизиране на помещенията. Маслото не само дезинфекцира повърхностите, но и премахва вредните бактерии у дома. Действа ефективно, като естествен репелент срещу насекоми.

МЕТОД НА ЕКСТРАКЦИЯ

Етеричното масло от мента се намира в клетките от долната страна на листата и се дестилира, чрез парна екстракция на пресните или частично изсушени листа.
Както при всички други етерични масла, ментата ще запази стабилността си и ще има удължен срок на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място далеч от пряка слънчева светлина, с добре затворена капачка на бутилката.

ВИДОВЕ МЕНТА И СЪСТАВ

В България се срещат около 9 вида с многобройни вариации, от които се отглежда Mentha Piperita – черна мента и джоджен – Mentha spicata. Можем да открием и голямо разнообразие от диворастяща мента, например от рода Mentha Arvensis, покрай големите реки, но за разлика от култивираната лютива мента Mentha piperita, повечето от тях съдържат по-малко ментол и нямат толкова силно изразен аромат.
Ментата съдържа от 1 до 3% етерично масло с твърде различен състав в зависимост от сорта и климатичните условия, при които се отглежда. Качествените ментови масла съдържат 50-60% ментол. За качеството на маслото има голямо значение и наличието на други съставки, като кетона жасмон. В ментовото масло се съдържа и кетонът ментон (около 10-15%), който е с ясно изразена приятна миризма. Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. 

Както и да поръчате онлайн, като кликнете тук:

  
    

ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Въпреки че има изключително многообразни приложения и е относително щадящо, все пак маслото от мента трябва да се прилага с внимание. Както и при всички останали етерични масла, старайте се непременно да разреждате в базово масло и както винаги, се вслушайте в мъдростта на онези, които са прилагали ароматерапия преди нас: етеричните масла действат най-добре в малки дози! Винаги мислете първо за безопасността, когато използвате етерични масла за децата си и прекратете употребата и се свържете с педиатъра незабавно, ако се получат някакви нежелани реакции. Световноизвестният ароматерапевт Робърт Тисерант казва, че ментата е най-добре изцяло да се избягва при деца под тригодишна възраст. За деца от 3 до 6 години са безопасни дифузирането и топикалното приложение в 0,5% разтвор. 
В ниски разреждания това масло е нетоксично и не дразни кожата; неговото съдържание на ментол обаче може потенциално да причини дразнене на кожата и слузните мембрани. Никога не трябва да се използвате маслото около очите и всякакви други чувствителни зони. 

* Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!
* Когато изпозлвате натурални продукти за домашна козметика и етерични масла, винаги хигиенизирайте добре съдовете, които ще изпозлвате за своите козметични продукти. Съхранявайте в хладилник, като запишете на удобно за вас място датата, на която сте нарпавили съответния продукт. Имайте предвид, че всяка домашно приготвена рецепта има годност максимум 6 месеца.
* Важно е етеричните масла да се съхраняват на тъмно и сухо място, за да се избегне тяхното окисление. Не използвайте етерични масла, ако страдате от епилепсия, ако сте бременна или кърмите, на деца до 6 години и хора с индивидуална непоносимост към маслото. Винаги тествайте етеричните масла за индивидуална непоносимост, като ги разредите съответно в базово масло (жожоба) и нанесете в лакътната свивка.
* Повечето цитрусови етерични масла са фототоксични (освен ако изрично не е упоменато на етикета, че не е фоточувствително)! След нанасяне на кожата, чрез кремове или друг вид козметични процедури, НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ на пряка слънчева светлина! 
* Използвайте етерични масла с изключително внимание, когато ги прилагате на деца и не забравяйте първо да прочетете препоръчителните съотношения за разреждане ТУК. Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран специалист по ароматерапия, преди да използвате масла върху деца, възрастни хора или ако имате медицински проблеми или приемате лекарства. 
Бъдете здрави, чрез разумно прилагане на етеричните масла!

Източници:
Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения, 2019 г.
Етерични масла за по.добро чревно здраве – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения , 2019 г.
Ароматерапия и вибрационно лечение – Маргарет Ан Лембльо, издателство Аратрон, 2018 г.
Етерични масла за всеки ден – Полина Маркова, издателство Жануа, 2016 г
https://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=5&b=679
https://blog.planttherapy.com/blog/2019/11/18/everything-you-can-do-with-peppermint-essential-oil/
Снимки:  Ivanna Kykla from Pexels, Karolina Grabowska from Pexels, makasa.org, Depositphotos, blog.planttherapy.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

ДА ПОДСИЛИМ ИМУННАТА СИТЕМА С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Сигурни сме, че с настъпването на студените месеци, започваме все повече да се замисляме, как да подкрепим имунната си система, как да я подготвим за предстоящите грипни и вирусни инфекции. Вариантите и предложенията са хиляди, вярваме, че всеки от нас трябва да се довери на умерената и балансирана подкрепа.  Натуралните продукти, като етеричните масла, са отлични добавки за подсилване на ползите от воденето на здравословен начин на живот. Въпреки че все още подлежат на изследвания и проучвания, укрепващите имуната система свойства на етеричните масла, намират все по-голямо признание в света на природната медицина. Нарастващото количество данни за тяхното приложение, демонстрира ефикасността им, но в много от случаите наличните доказателства, все още са оскъдни.  Медицинските експерти са единодушни, че причината, поради която този период е познат, като сезон на настинките и грипа, не е толкова заради самото студено време, което допълнително предразполага организма ни, колкото заради с

АРОМАТЕРАПИЯ И ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ

Човечеството прилага лечение с етерични масла от близо 6 000 години, като целта винаги е била да се подобри здравето, настроението и общото състояние на тялото.  В практиката на ароматерапията се използват естествени растителни екстракти, като етерични масла, хидрозоли и базови масла по най-различни начини за лечение на тялото, ума и духа. Чрез прилагането на тези екстракти се насърчава и хармонизира емоционалното, физическото и духовното здраве.  Ароматерапията е описана и като изкуство, и като наука, защото прилага знанията за научните аспекти на растенията и маслата, и ги комбинира с изкуството, за да се получи чудотворната смес. Ароматерапията може да се прилага локално – с масаж, мехлеми, козметични продукти за лице, тяло и коса или чрез вдишване – дифузиране, парна баня, инхалации. Важно е да отбележим, че вътрешното използване на ароматерапията, по същество е клон на арома медицината и прилагането ѝ по този начин, се препоръчва само от опитен и квалифициран терапевт или чрез

МАСКИ ЗА ЛИЦЕ С ГЛИНА, СПОРЕД ТИПА КОЖА

Глината е чудесна съставка, с която можете да си направите естествена маска за лице в домашни условия. Но колкото и лесно да изглежда, може да бъде доста объркващо, когато се опитвате да разберете, коя глина е най-подходяща за вашия тип кожа. Тук ви представяме лесно ръководство, което ще ви помогне да разберете, кой тип глина е подходящ за вашата кожа и как можете да съчетаете съставките, за да си направите персонализирана маска за лице!  ЗАЩО ИМАТЕ НУЖДА ОТ МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ГЛИНА? Глините се използват във всички естествени грижи за кожата, поради своите абсорбиращи свойства. Маската с глина абсорбира излишния себум от лицето ви, а кожата ви ще се чувства балансирана и освежена. От друга страна кожата на лицето ви ще бъде по-малко предразположена към различни раздразнения и инфекции от замърсявания. Поради своята пясъчна текстура глината също е и чудесен ексфолиант. Но не се опитвате, да я втривате! Когато нанасяте маската на лицето си, тя вече ексфолира.  Всъщност формулата маска за л